31/12/06

Rehabilitació dels patis i renovació dels acabats de les cobertes d'un edifici d'habitatges de Barcelona, l'Eixample

restauració i rehabilitació
JOAN M COMPTE / FRANC SALÓ_arquitecte
Reharcoba, SL_constructor
Client privat
2004_projecte
2005-2006_obra

Edifici residencial de finals del segle XIX, entre mitgeres, de sis plantes d'altura, situat a l'eixample de la ciutat. L'amplada generosa de la parcel·la configura l'estructura de l'edifici en diverses crugies on es distribueixen els tres patis interiors. Un pati central i dos patis laterals oposats. La coberta principal és un terrat a la catalana amb cambra inferior ventilada. El badalot disposa igualment d'una coberta plana, que en aquest cas no és transitable.

La rehabilitació s'ha fet als tres patis interiors de l'edifici, incloent la renovació dels baixants. També s'ha procedit a renovar els acabats de les cobertes. La intervenció ha respectat els sistemes constructius existents, fent servir els materials i les tècniques tradicionals.

Reforç dels sostres i renovació de l'acabat del terrat d'un edifici d'habitatges de Barcelona, Sant Andreu

restauració i rehabilitació
JOAN M COMPTE / FRANC SALÓ_arquitectes
Revial, SL / Reharcoba, SL_constructors
Client privat
2004_projecte
2006_obra

La configuració actual de l’edifici és de la darrera reforma feta l’any 1965. En l’actualitat l’edifici té cinc plantes d’altura distribuïdes entre la planta baixa amb un local i tres plantes pis més un àtic, amb un habitatge per planta. La diagnosi prèvia va determinar l’estat perillós dels sostres amb defectes greus. Per això, es va tenir que fer un apuntalament preventiu d’una part dels sostres de la planta àtic.

La diagnosi va permetre identificar el tipus de sostre. Es tracte d’un sostre ceràmic Stalton format per semibiguetes resistents pretesades, fabricades en taller. L’esforç de compressió és absorbit pel conjunt ceràmica/formigó de les biguetes. La semibigueta necessita apuntalament durant el procés de construcció. La diagnosi també va determinar que el morter que contenen les biguetes ceràmiques dels sostres està carbonatat, i segons els assajos fets en les mostres extretes en diversos llocs, hi ha ciment aluminós. En totes les cales fetes els filferros de les biguetes pretesades apareixien oxidats. En les zones més crítiques els filferros s’havien trencat rebentant la ceràmica. Els sostres més afectats eren aquells que s’havien mullat continuadament.

La reparació s’ha realitzat en dues fases. En la primera fase s’han reforçat els sostres en la seva totalitat, fent servir un sistema de biguetes metàl·liques que treballen en col·laboració amb els forjats ceràmics existents. El sistema de reforç escollit és de l’empresa Herms. En la segona fase s’han impermeabilitzat el terrat i totes les terrasses per evitar que els sostres continuïn mullant-se.

Restauració de la façana principal d'un edifici d'habitatges de Barcelona, l'Eixample

restauració i rehabilitació
JOAN M COMPTE / FRANC SALÓ_arquitectes
Frontespacio, SL_constructor
Client privat
2004_projecte
2006_obra

L'edifici fou projectat l’any 1931 per l’arquitecte Magín González. A l’any següent, l’arquitecte va presentar un nou projecte demanant una ampliació per aixecar dues plantes més.  En la façana destaca la part corba que emfatitza la cantonada i el merlet del remat amb la forma dentada. El parament està estucat i pintat, i els elements volats i decoratius són de pedra artificial. La portalada amb arc de mig punt, situada en un extrem de la façana, és el testimoni d’una construcció anterior que s’ha conservat en el nou edifici.

La restauració ha consistit en recuperar les zones deteriorades del revestiment i reparar les llosanes dels balcons i altres elements sortints. Les llosanes deteriorades s’han reconstruït utilitzant motlles per reproduir la forma original. En els treballs s’han recuperat elements ornamentals de ceràmica vidriada ocults sota la pintura. Les feines de conservació de la façana han consistit en la neteja general de tots els elements i la renovació dels diferents acabats de protecció. La portalada de l’extrem s’ha restaurat deixant a la vista l’ornamentació feta amb maó i carreus de pedra artificial.

Reparació dels balcons de la façana interior d'illa d'un edifici d'habitatges de Barcelona, Sant Andreu

restauració i rehabilitació
JOAN M COMPTE / FRANC SALÓ_arquitectes
Valverde Construcciones y Rehabilitaciones, SL_constructor
Client privat
2005_Projecte
2006_Obra

Edifici residencial, entre mitgeres, de l'any 1988, de planta baixa, planta entresòl més cinc plantes d'altura i planta àtic. Els treballs de reparació s'han fet en els balcons en forma corba, situats en la façana interior d'illa que dóna a una zona enjardinada d'ús privat.
 

La reparació a consistit en substituir completament l'aplacat d'obra vista dels fronts dels balcons, perquè estava desenganxat del suport de formigó. Les noves peces de maó, d'idèntiques característiques, s'han col·locat armant l'obra en juntes alternes amb rodó d'acer inoxidable. En els extrems s'han previst juntes de dilatació. Per sota, el maó es recolza en un goteró de xapa galvanitzada fixada amb cargols al forjat de planta.

Restauració de la façana principal d'un edifici d'habitatges de Barcelona, Ciutat Vella

restauració i rehabilitació
JOAN M COMPTE / JOAQUIM MESTRE_arquitectes
Chroma. Rehabilitacions Integrals, SL_constructor
Client privat
2005_projecte
2006_obra

L'edifici fou construït als anys 30 del segle passat, juntament amb la finca veïna que fa cantonada. Les dues façanes tenen la mateixa altura de cinc plantes i idèntica ornamentació. El revestiment del parament necessitava una restauració general, amb zones particularment deteriorades, especialment en l’última planta i la cornisa del remat. Va ser necessari posar una protecció provisional fins a realitzar la restauració.

En començar els treballs s’ha fet un estudi més aprofundit des de la bastida per determinar amb exactitud les patologies, la policromia i les capes de superfície dels materials i plantejar el sistema de restauració més adient en cada cas. La feina principal de la façana ha estat la neteja, consolidació i reintegrament dels estucs, recuperant el color original del revestiment.