31/12/11

Reforç parcial d'un sostre d'un edifici d'habitatges a Badalona, Barcelonès

restauració i rehabilitació
JOAN M COMPTE / FRANC SALÓ_arquitectes
Termoram 2000, SL_constructor
Client privat
2010_projecte
2011_obra

Reforç en la planta baixa d’una part del sostre d’un local, situat sota un celobert de l’edifici. L’estructura de la zona a reforçar està formada per jàsseres de perfils metàl·lics que estintolen les parets del pati superior. El sostre és de biguetes de formigó precomprimit de ciment aluminós amb dos tensors de filferros en l’ala inferior. L’entrebigat està fet amb un encadellat ceràmic recolzat entre les ales inferiors de les biguetes i un reblert de sorra.

Les filtracions d’aigua continuades en aquesta part del sostre provinents del celobert, han provocat l’oxidació i trencament dels fils de l’armat de les biguetes, les quals han perdut la seva capacitat resistent. La intervenció ha consistit en fer la substitució funcional de les biguetes de formigó amb perfils convencionals tipus HEB. En els recolzaments s’han utilitzat suports regulables de postensió de l’empresa Herms de dos tipus diferents, un adequat per recolzar-se a les parets d’obra i l’altre soldable sobre perfils metàl·lics. Un cop fet el reforç s’ha procedit a renovar la impermeabilització i el paviment del pati.

Test de l'Edifici (TEDI)

manteniment

 
TEDIs amb conveni del CoAC i en col·laboració amb l'oficina del Pla de Barris la Romànica – Ajuntament de Barberà del Vallès. Realització de més de 50 tests de l’edifici des de l’any 2005 fins a l'any 2011.

Rehabilitació de la façana principal d'un edifici d'habitatges a Badalona, Barcelonès

restauració i rehabilitació
JOAN M COMPTE / FRANC SALÓ_arquitectes
Rehabitat Construccions LB, SL_constructor
Client privat
2010_projecte
2011_obra

Es tracta d’una casa tradicional construïda a l’any 1913, de tipologia de casa de cos d’una sola crugia, però amb molts elements que descobreixen les transformacions sorgides amb el temps. Els elements més rellevants de la façana són els balcons. El de la planta primera ocupa quasi la totalitat de l’amplada. És també asimètric per guanyar més volat just davant de les obertures. El balcó de la planta segona vola més que el balcó inferior. Tots dos tenen baranes de ferro forjat treballat i decorat amb flors. Sota el primer balcó apareix, emmarcant i acompanyant l’any de construcció de l’edifici, un esgrafiat amb dues àligues a ambdós costats de la data i diversos motius vegetals.

L’objectiu de la rehabilitació ha estat recuperar la imatge i el valor original, però sense modificar el seu ordre o composició inicial. El parament de la façana s’ha reparat, refent el revestiment malmès. En els balcons s’ha consolidat l’estructura fent unes noves llosanes i restaurant també les baranes de forja. En la planta baixa s’ha creat un basament amb pedra calcària aplacada.

Estudi de patologies de la fusta de la Fàbrica Serra Vicens de Sant Feliu de Guíxols, Baix Empordà

manteniment
JOAN M COMPTE_arquitecte
SANITE_intervencions en estructures de fusta
Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols_client
2011_estudi

Estudi de les patologies en l'estructura de fusta dels sostres, fent un diagnòstic del seu estat i donant la proposta de conservació. L'estudi i el posterior tractament de l'estructura de fusta formen part d'un conjunt de treballs prèvis destinats a mantenir el conjunt arquitectònic de l'antiga fàbrica surera, fins a la construcció en aquest indret del futur Museu Thyssen. La feina s'ha dut a terme conjuntament amb l'empresa Sanite especialitzada en el diagnòstic i intervencions en estructures de fusta.

L'avantprojecte arquitectònic ha estat elaborat per l'estudi d'arquitectes Bopbaa (Bohigas, Pla i Baquero), el mateix equip d'arquitectes que va dissenyar l'ampliació del Museu Thyssen de Madrid. Els arquitectes volen fer un passeig urbà en forma de jardí interior. Per això, preveuen mantenir les parets de les construccions que formen la fàbrica i eliminar els sostres, conservant les antigues bigues de fusta tractades per evitar-ne l'erosió.