10/11/17

11a trobada de les Egipcíaques

La trobada de les Egipcíaques d'aquest any, en la qual com ja és habitual, han intervingut nombrosos professionals de diferents sectors de la restauració, ha tractat sobre intervenció i gestió sostenible del patrimoni històric (més informació a egipciaques.info).


Les exposicions que han fet els ponents, respecte als seus àmbits de treball, han posat de relleu que el concepte sostenible pot tenir moltes interpretacions. Sense anar més lluny, la definició de sostenibilitat de la Viquipèdia, defineix el terme com "un concepte econòmic, social i ecològic complex que determina les relacions entre les societats i el medi ambient", i diu també, que "és sovint una qüestió controvertida". La complexitat d'aquest concepte en la forma d'interpretar-lo i la controvèrsia que genera, s'han posat de manifest en el debat que s'ha produït al llarg de la jornada.

Un cop més, donar l'enhorabona i agrair a tot l'equip organitzador i als conferenciants que han participat, l'esforç que fan per mantenir aquestes trobades anuals.

28/9/17

Visita a l'església de Vistabella

Una tarda d'aquest passat estiu em vaig acostar fins a Vistabella per visitar l'església del Sagrat Cor de Josep M. Jujol, aprofitant que s'han acabat de restaurar les voltes i el campanar (més informació a plataforma arquitectura).


El dia que vaig anar-hi, vaig tenir la sort de trobar-me sortint de l’església a l'Enric Rovira Mañé, veí d’aquesta vila i dipositari d’una clau de la porta, el qual, molt amablement es va oferir a ensenyar-me l'església de forma totalment desinteressada. L’Enric coneix molt bé l’església, ja que de petit ell i els seus amics s’enfilaven per les voltes de la coberta quan el mossèn no hi era.

Al llarg de la visita em va explicar nombroses anècdotes del procés de construcció i d’altres fets relacionats amb l’edifici. Com per exemple, l’anècdota del dia que va caure un llamp al costat de l’altar mentre el mossèn oficiava la missa i ningú va prendre mal. Gràcies a ell vaig poder pujar fins al mirador del campanar, vaig poder observar de prop la restauració dirigida per l’arquitecte Santi Prats, i també des d’allà dalt, vaig poder gaudir d’unes magnífiques vistes del Camp de Tarragona.

Vull agrair molt especialment a l’Enric l’estona que em va dedicar aquella tarda de dissabte. Recomano visitar l’església a tothom que tingui interès en l’obra de Jujol.

7/6/17

Presentació del llibre "Jujol en Barcelona"

L'ARXIU JUJOL liderat per Josep M. Jujol fill, ha publicat un nou llibre sobre l'artista amb l'objectiu de continuar la tasca didàctica i divulgadora de la seva obra.


El llibre que va ser presentat el dimarts 6 de juny, a la seu de Barcelona del Col·legi d’Arquitectes, és en la seva major part un recull de les seves creacions a Barcelona ciutat. Aquest llibre vol ser una mena de guia o índex, que doni a conèixer l’obra projectada o realitzada per Jujol en la ciutat, i serveixi als investigadors de punt de partida per fer estudis més aprofundits.

A diferència d’altres llibres publicats amb anterioritat en que es mostraven les creacions més significatives, la major part d’obres que es presenten en aquesta publicació són simples idees, encàrrecs no realitzats, treballs i col·laboracions amb altres arquitectes, i encàrrecs de reformes parcials i de petits edificis aixecats en barris de la perifèria de la ciutat.

26/5/17

Una jornada amb Jujol

El passat dissabte 20 de maig, a la seu de Tarragona del Col·legi d’Arquitectes, va tenir lloc una interessant jornada sobre Josep M. Jujol, nascut a aquesta ciutat, que a més d’arquitecte fou dibuixant, pintor i escultor. La jornada tingué un interès especial pel fet que hi van intervenir diversos experts que van aportar diferents punts de vista sobre el personatge i la seva obra, i van posar en relleu l'obra feta per l’artista a Tarragona. Llegeix l'article de Josep M. Buqueras referent a aquesta jornada al diari més.


Les xerrades es van completar amb la visita a l’església gòtica de Sant Llorenç i a l’espai Jujol ubicat a la seu del Gremi de Pagesos. A la tarda vam tenir l’oportunitat de fer un recorregut i gaudir del patrimoni modernista de la ciutat.

Enhorabona i molt agraïment als organitzadors i als conferenciants que hi van participar, compartint el seu coneixement i la seva experiència amb tots els assistents.

(Trobareu més informació a gremidepagesos.cat)

18/4/17

Reparació puntual d'un sostre d'un edifici d'habitatges de Barcelona, les Corts

restauració i rehabilitació
JOAN M COMPTE_arquitecte
Arcoba de Serveis i Rehabilitacions, SL_constructor
Client privat
2016_projecte
2017_obra

Edifici d'habitatges amb un local comercial a la planta baixa, entre mitgeres, de quatre plantes d'altura construïdes en diferents etapes. 

L'edifici original és de l'any 1923. En l'any 1956 es va fer una ampliació afegint un nou habitatge sobre el terrat amb una tribuna volada cap al carrer.

Els sostres originals són unidireccionals amb bigues de fusta i revoltons de rajol de pla. Els sostres de l'ampliació s'han fet amb biguetes de formigó armat i revoltó de totxana.

Les pèrdues d'un tub d'evacuació que han persistit durant molt de temps, han estat la causa del deteriorament d'una biga de fusta i una bigueta de formigó situades a prop del lloc de la filtració. El mal estat en que s'han trobat aquests elements, a fet convenient realitzar una diagnosi estructural de la zona, trobant tèrmits que s'han tractat amb esquers, i també ciment aluminós en les biguetes de formigó.

El reforç ha consistit en la substitució funcional de les biguetes afectades amb sistemes industrialitzats formats per perfils metàl·lics, adequats a les característiques de l'element a substituir, la seva situació, les possibilitats de recolzament i als requeriments mecànics exigibles. Al mateix temps s'ha consolidat l'entrebigat de la zona reforçada. També s'ha procedit a renovar la connexió d'evacuació que tenia les pèrdues i era l'origen de la degradació.

7/2/17

Reforma del vestíbul i l'escala amb la millora de l'accessibilitat i la instal·lació d'un ascensor en un edifici d'habitatges de Santa Coloma de Gramenet, Barcelonès

funcionalitat i accessibilitat
JOAN M COMPTE / FRANC SALÓ_arquitectes
Bulescat. Àngel Ivanov_constructor
Fundació Privada Hospital de la Santa Creu i Sant Pau_client
2015_projecte
2016-2017_obra



Edifici d'habitatges i locals comercials, entre mitgeres, construït l'any 1963, de sis plantes d'altura.

L'escala recta d'una sola tramada està situada transversalment al mig de la planta rectangular de l'edifici, entre els dos patis centrals coberts amb lluernes.

L'accés als habitatges es realitza a través d'un vestíbul en forma de llarg passadís que comunica el carrer amb el centre de la finca, on es troba  el nucli de comunicació vertical.

Les obres realitzades pretenen millorar les condicions d'accessibilitat de les zones de circulació comunitàries, mitjançant la modificació dels nivells d'accés, els materials d'acabat i la millora de les condicions d'il·luminació, i la col·locació d'un ascensor en un dels patis interiors.

La gran diferència de nivell entre el carrer i l'arrencada de l'escala en la planta baixa, no permetia eliminar completament els graons del vestíbul. Amb l'objecte de facilitar l'accessibilitat, s'han modificat la situació i les característiques dels graons, reduint el seu número i incorporant un tram de rampa suau que ocupa tota l'amplada del vestíbul.

La principal millora en l'accessibilitat s'ha aconseguit al posar un ascensor amb capacitat per a sis persones que arriba fins a la planta àtic.