18/5/19

3a jornada jujoliana

El dissabte 18 de maig, a la seu de Tarragona del Col·legi d’Arquitectes, va tenir lloc la tercera jornada dedicada a Josep M. Jujol en la que l’arquitecte Toshiaki Tange va fer una interessant conferència sobre Gaudi i Jujol, i també es va debatre sobre la reconstrucció del santuari de Montferri.


La primera pedra del santuari dedicat a la Mare de Deu de Montserrat es va col·locar l’any 1925. La planta té forma de vaixell amb la proa orientada cap a Montserrat. L’alçat representa aquesta singular muntanya. Tota l’estructura està formada per arcs catenaris, sense que hi intervingui cap paret. L’obra que estava finançada pel jesuïta Daniel Maria Vives, fill de Montferri, va quedar interrompuda en tenir que marxar aquest a l’estranger per la dissolució de l’ordre l’any 1932, durant la segona república. La junta d’obres es va quedar sense el finançament necessari i va continuar amb dificultat fins a la guerra civil de l’any 1936 en que es produí la persecució religiosa que motivà l’abandonament definitiu de l’obra. L’ensorrament d’una part de l’estructura a mig fer, provocat per unes fortes ventades, i el llarg període de misèria de la postguerra van posar en perill de desaparèixer les restes del santuari. No fou fins l’any 1985, que es decidí continuar l’obra procedint a la seva consolidació, i l’any 1990 s’inicià l'etapa definitiva d’acabament. El santuari es va inaugurar el 30 de maig de 1999.

Mn. Josep M. Jané, intervinent en l’etapa d’acabament del santuari i en la taula rodona de la jornada, va defensar l’acabament del santuari amb fidelitat al projecte de l’arquitecte per tres raons principals:

1. Les restes conservades estaven en perill de desaparèixer definitivament si no s’intervenia de forma immediata.
2. En l’emplaçament encara es conservava la planta amb el replanteig de tota l’estructura, de la qual es podien deduir amb exactitud totes les mides de l’alçat.
3. L’existència dels plànols originals −planta, alçat i secció− de l’arquitecte permetien la reconstrucció fidel de l’edifici.

El debat sobre la necessitat de reproduir l’obra exactament igual a l’original de Jujol va suscitar una gran controvèrsia entre els experts. Les diferents opinions sobre aquest tema es van fer evidents en el debat de la taula rodona. A pesar de la controvèrsia suscitada, en la meva opinió el més important ha estat no deixar perdre definitivament el santuari.

(Trobareu més informació a gremidepagesos.cat)