22/11/19

Aplicació del resistògraf en elements estructurals de fusta per mesurar el volum degradat per l'acció dels tèrmits

La presència de tèrmits subterranis –Reticulitermes banyulensis– i la seva activitat prolongada, han afectat greument alguns elements de l’estructura d’un edifici protegit. Com que els tèrmits fugen de la llum, sempre deixen intacta la capa externa de la fusta, i els símptomes de la seva presència de vegades és difícil de detectar. En aquest treball s’ha escollit el resistògraf com a eina no destructiva per detectar i mesurar la degradació de la fusta, amb la voluntat de restituir els volums malmesos mitjançant la injecció de resines per tal de recuperar els elements degradats per l’acció d’aquests xilòfags.


El resistògraf és un trepant mecànic que perfora la peça de fusta i que avalua la resistència que ofereix el material. L’aparell és portàtil i té una agulla amb un diàmetre d’1,5 mm en el fust i de 3 mm en la punta. L’agulla gira i avança a velocitat constant. L’aparell mesura la resistència a la penetració i al gir a través del consum d’energia i la representa en una gràfica.


El mesurament obtingut amb la penetració de l’agulla té un caràcter eminentment local i, per això, ha estat necessari fer diverses perforacions de comprovació en un mateix element. Els elements de fusta analitzats mesuren entre 200 i 260 cm de llargada i una amplada aproximada de 7 cm, per la qual cosa s’ha decidit fer en cada element un total de cinc perforacions en l'eix central de la secció, equidistants i repartides al llarg de la seva longitud.


Les perforacions s’han fet sempre perpendiculars respecte a l’horitzontal de l’element. Cada perforació ha permès determinar l’altura de la secció i mesurar les cavitats interiors –si n’hi ha– causades pels tèrmits en aquest indret. Les gràfiques obtingudes, un cop interpretades, s’han visualitzat sobre l’esquema de l’element de fusta. El volum de degradació resultant en cada cas s’ha obtingut extrapolant les dades recollides.



El resultat final de l’anàlisi de tots els elements que formen l’estructura de fusta ha permès saber quin és l’estat real de cada element, així com obtenir un valor aproximat del volum a restituir en cada cas per recuperar les seves prestacions pel que fa a la funció constructiva i a la resistència.